De pioenroos: een ode aan onze favoriete lentebloem

9 dingen die je nog niet wist

Eén van de leukste dingen aan het voorjaar is – naast de zon – de terugkeer van de populaire pioenroos: de bloem die altijd de lente in haar bol heeft. Hoog tijd dus, voor een ode aan één van de mooiste cadeautjes van Moeder Natuur.

Klaar voor je jaarlijkse pioen-shot? We hebben de leukste weetjes en handigste tips over de Paeonia op een rijtje gezet.

1. Liefde, eer, schoonheid en verlegenheid

Met haar vele blaadjes, zachte kleuren en zoete geur kan het bijna niet anders dan dat de betekenis van deze prachtbloem net zo mooi is als haar looks. Pioenrozen staan voor echte liefde, eer, schoonheid en verlegenheid.  

2. Kort maar krachtig

Pioenrozen zijn net zo kostbaar als ze eruitzien. De plant geeft namelijk maar één keer per jaar – de meesten tussen april en juni – bloemen. Snijd je een bloem af, dan komt die pas het jaar erna weer terug. In je vaas bloeit een pioenroos vijf tot zeven dagen. Je bloomon-boeket gaat minstens tien dagen mee, dus helaas moet je vaak als eerste afscheid nemen van je pioen.

peony-image1

3. Van klein naar groot

Als ze eenmaal in bloei staan, kan je pioenen niet meer negeren. Eerst zitten ze stevig in de knop, maar als ze opengaan, kan de diameter van de bloem wel 15 tot 20 centimeter groot worden. Dat is ongeveer even groot als een kleine broccoli! #ProTip: zorg dat je een bos pioenen de ruimte geeft om te bloeien. Zet ze daarom met niet te veel tegelijk in een vaas.

4. Helende werking

De naam van de pioenroos komt van Paeon, een personage uit de Griekse mythologie dat studeerde bij de god van de geneeskunde. Het zogenaamde pioenkruid wordt al honderden jaren gebruikt als traditioneel oosters medicijn tegen buikpijn, plasproblemen en acute infecties. Let op: deze medicijnen zijn allemaal gemaakt van gezuiverde extracten van de bloem, dus laat je eigen pioen maar gewoon in de vaas staan!

peony-image-2

5. Een lang leven

Je zou het niet zeggen omdat haar bloemen maar zo kort bloeien, maar een pioenroos kan in principe een mens overleven. Een gezonde plant kan meer dan honderd jaar meegaan! En daar moeten wij toch al ons best voor doen…

6. Suikerzoet

Vaak worden je handen kleverig als je een pioen aanraakt. Dat zijn natuurlijke suikers die pioenen aanmaken. Soms hebben ze moeite met bloeien omdat hun blaadjes vastgeplakt zitten. Je kan ze een handje helpen door de nog dichte knop onder een zachte straal lauwwarm water te houden en het plaklaagje eraf te spoelen. #ProTip van kweker Niels Molenaar: “Houd de knop naar beneden, zodat het water niet tussen de dichte blaadjes door stroomt. Grote kans dat de bloem binnen twee tot drie dagen in volle bloei staat!”

peony-image-3

7. Grootse aantrekkingskracht

Niet alleen wij vallen voor de enorme aantrekkingskracht van pioenen, ook mieren zijn tot over hun oren verliefd. De beestjes eten de suikers op die op de blaadjes van pioenen zitten, wat dan weer goed is voor het bloeiproces. Win-win!

8. Kiezen is verliezen – of niet?

Pioenenfans kunnen hun hartje behoorlijk ophalen: de Paeoniaceae-familie telt maar liefst 1.500 soorten! De Coral-pioen is extra speciaal: als haar blaadjes openvouwen, verandert ze langzaamaan van kleur. Een kleine verrassing van de natuur, zeg maar.

9. Een verborgen boodschap

Last but not least dragen pioenen een speciale boodschap uit: ‘Handel altijd eervol en respectvol, wees niet bang om je fouten toe te geven en deel je liefde met zoveel mogelijk anderen’. Een prachtig idee om mee af te sluiten, toch?

Onze collectie

Image Alternative Text

Instagram staat in bloei