Dít is waarom je bloemstelen schuin moet afsnijden

Geniet nog langer van je bloemen dankzij deze gouden tip

Bij een vers boeket geven we meestal het advies om de stelen schuin af te snijden voordat je ze in het water zet. Maar waarom doen we dat eigenlijk?

De reden is heel eenvoudig...

Zelfbescherming

Wanneer bloemen bij de kweker afgesneden worden, ontstaat er aan de onderkant van de steel een soort wond. Om zichzelf te beschermen tegen schimmels, bacteriën en uitdroging heelt de steel dit wondje, waardoor er een korstje ontstaat. Een mooi beschermingsmechanisme, maar het nadeel is dat de steel zo minder of zelfs geen water kan opnemen. Daarom snij je dus best een stukje van je stelen voor je ze in de vaas zet!
image-2

Lees ook: Kies de perfecte vaas voor jouw bloemen

Waarom schuin?

Door minstens twee centimeter schuin af te snijden met een scherp mesje zorg je ervoor dat bloemen voldoende water kunnen opnemen. Het is een fabeltje dat de steel méér water zou kunnen opnemen als je hem schuin afsnijdt, net zoals je ook met een rietje niet meer water opneemt als je de onderkant schuin afsnijdt. De reden waarom een schuin oppervlak beter voor de steel is, is omdat dit de eenvoudigste hoek is om hem nauwkeurig af te snijden. Bovendien ontstaat er met een goed scherp mes dan een mooi glad oppervlak waar zich minder snel bacteriën en schimmels in nestelen. Dat is ook de reden waarom je beter snijdt dan knipt: het gaat een stuk gemakkelijker! Let wel: zet je bloemen direct na het afsnijden in het water, want het wondje kan al in één minuut geheeld zijn. Je weet dus wat je te doen staat.
image

Zin in bloemen? Bestel je bloomon boeket hier!

Onze collectie

Image Alternative Text

Instagram staat in bloei