Maak je eigen glühwein à la bloomon

Heerlijk opwarmen met een echte klassieker

Niets beter om je helemaal te verwarmen tijdens de gezelligste tijd van het jaar dan een glas heerlijke glühwein. Verzamel je vrienden en familie om je heen en deel de kerstklassieker met iedereen die je lief is. Wij stelden alvast twee recepten samen - met een bloomon twist, natuurlijk.

Kerstmis in een glas

Van zodra de kerstliedjes uit de radio klinken en het kouder dan tien graden wordt, krijgen we spontaan zin in glühwein. Wij kennen het vooral als iets dat we in de kerstperiode drinken, maar wist je dat glühwein oorspronkelijk een heel andere geschiedenis kent?

De Romeinen waren al dol op het drankje. Om warm te blijven in koude periodes warmden ze hun wijn op. Voor wat extra punch verwerkten ze er kruiden in. Pas eeuwen later begonnen producenten in Duitsland te experimenteren en voegden ze fruit toe aan het originele recept.

A glühwein a day keeps the doctor away

Het zijn de Europeanen die glühwein écht populair hebben gemaakt: in de middeleeuwen geloofde men namelijk dat het drankje een geneeskrachtige werking had. Vooral in de winter, als iedereen een verkoudheid had, werd glühwein vaak als medicijn voorgeschreven.

Er zijn honderden manieren om glühwein te maken, maar wij hebben een paar kleine toevoegingen gedaan aan de klassieke recepten. No worries: de basis bestaat nog steeds gewoon uit wijn, kruiden, citroen en zoetstof. Maar onze extra ingrediënten zorgen voor een originele twist!

Recept voor glühwein met rozemarijn

Ingrediënten (12 porties)

  • 1 citroen, alleen de schil
  • 2 sinaasappels
  • 6 kruidnagels (plus extra voor garnering)
  • 2 takken rozemarijn
  • 1 kaneelstokje
  • 5 kardemomzaden, fijngestampt
  • Snuifje gemalen nootmuskaat
  • 150 g basterdsuiker
  • 2 flessen rode wijn
  • 150 ml gemberwijn

Aan de slag

Schil en pers een sinaasappel. Doe in een grote pot, samen met de suiker, kruiden en citroenschil. Voeg genoeg wijn toe om de suiker te doordrenken en verwarm tot alle suiker is opgelost. Laat het geheel koken tot het een stroperige brij wordt. Zet het vuur lager en voeg de rest van de wijn en gemberwijn toe. Verwarm het geheel goed door, zonder het te laten koken. Snij de rest van de sinaasappels in partjes en steek er de kruidnagel in.

Recept voor glühwein met hibiscus

Ingrediënten (12 porties)

  • 250 ml granaatappelsap
  • 2 limoenen, in schijfjes
  • 1 sinaasappel
  • 60 g gedroogde hibiscusbloemen
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 tot 3 hele ‘bloemen’ steranijs
  • 130 g basterdsuiker
  • 2 flessen rode wijn
  • 100 ml donkere rum

Aan de slag

Breng de suiker en het water aan de kook in een grote pot en roer tot de suiker is opgelost. Zet het vuur laag en doe de hibiscusbloemen erbij. Dompel de bloemen onder. Laat 6 tot 10 minuten intrekken. Gebruik een vork of zeefje om de hibiscus uit het water te vissen. Voeg de kaneelstokjes toe, samen met de steranijs en de citroen, en laat 10 minuten sudderen. Hoe warmer, hoe beter, maar let op dat het niet gaat koken.

Deel een foto van je zelfgemaakte glühwein! Post hem op Instagram en gebruik de hashtag #bloomon voor een repost.

Onze collectie

Image Alternative Text

Instagram staat in bloei