Zomerstelen waarmee je wil gezien worden

Yes, het is zomer! Excentrieke stelen in verschillende vormen en kleuren stelen dit seizoen de show. Zet je vaas alvast klaar en misschien vind je binnenkort één van deze spetters in je boeket:

Agapanthus africanus

Bijnaam: Septemberhemel
Familie: Amaryllidaceae

Met haar exotische uiterlijk is deze Afrikaanse lelie een echte showstopper. De vaak witte of blauwe bloem bloeit uit in een bol waar tientallen kleine bloemetjes in groeien. De bloem is een graag geziene gast op bruiloften, omdat ze ook wel de ‘bloem der liefde’ genoemd wordt. Vroeger werden de vlezige wortels van de plant gedroogd om ze daarna als ketting te gebruiken als symbool van liefde en vruchtbaarheid. Om het nog romantischer te maken: het Griekse ‘agape’ betekent liefde. ‘Anthos’ betekent bloem.

Tip: Deze bloemenbol heeft een lange steel. Schik ze als laatste in je boeket, zodat ze fier tussen de andere bloemen uitsteekt.
agapanthus

Delphinium

Bijnaam: Ridderspoor
Familie: Ranonkelfamilie

Oh delphinium, wat zijn we blij dat je er weer bent! Deze typische zomerbloem doet heel wat harten sneller slaan. Delphinium is Latijn voor 'dolfijn', en dat is exact waar de knoppen van deze bloementoorts met een beetje fantasie op lijken. Er bestaan wel 250 verschillende soorten, in verschillende kleuren. De bijnaam ‘ridderspoor’ is een verwijzing naar de uitstekende delen van de bloem: ze lijken een beetje op de sporen die ridders vroeger aan hun laarzen droegen.

Tip: Zorg ervoor dat de delphinium een plaatsje in de schaduw krijgt, want bij een beetje zon kan ze al snel slap gaan hangen. Ververs het water regelmatig en snij dan ook telkens een klein stukje van de steel af.
delphinium

Campanula champion

Bijnaam: Mariëtteklokje
Familie: Campanulaceae (klokjesfamilie)

Campanula komt van het Latijnse 'campana' en betekent ‘klokje’. Nergens anders tikt het klokje zo gezellig dan in een mooie vaas! In het wild zijn de klokvormige kelkjes een favoriete landingsplaats voor bijen en vlinders, omdat er zo veel nectar in zit. De campanula staat symbool voor dankbaarheid en geloof: een prachtige bloem om te geven!

Tip: Als je campanula er verwelkt uitziet, snij de steel dan schuin af en zet ze terug in je vaas met schoon water. Voor je het weet, staan de klokken weer te luiden!
campanula-champion

Helianthus

Bijnaam: Zonnebloem
Familie: Asteraceae

De helianthus is het zonnetje in huis en de lievelingsbloem van velen. Het was niet voor niets Van Gogh's favoriet: de zonnebloem is in heel wat van zijn schilderijen het stralende middelpunt. De helianthus komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika, waar ze in zonovergoten gebieden groeit. De steel kan tot wel dertig centimeter lang worden en overdag draait de bloem mee met de stand van de zon om zo veel mogelijk licht te verzamelen. ‘s Nachts draait ze terug naar haar ‘neutrale’ stand, op het oosten gericht. Een bloeiende zonnebloem ‘kijkt’ permanent naar het oosten.

Tip: Zonnebloemen bloeien kort maar krachtig: ongeveer een week. De steel wordt snel zacht, en dat kan zorgen voor troebel water. Verschoon het water minstens om de twee dagen en hou de kleur in de gaten. Hoe helderder, hoe blijer je zonnebloem! Haal daarnaast zo veel mogelijk bladeren van de steel. Er verdampt veel vocht uit dat heel belangrijk is voor de bloem.
helianthus

Dahlia

Familie: Asteraceae

Met de unieke vormen en felle kleuren van de bloemblaadjes is de dahlia een feest om naar te kijken. Rond, sprietig, één kleur, strepen of stippen: dahlialovers kunnen hun hart ophalen met zo veel verschillende soorten. Dahlia’s waren de lievelingsbloemen van Koningin Victoria van Engeland, maar oorspronkelijk komen ze uit Mexico. Toen ze in de jaren 1600 voor het eerst werden geëxporteerd naar het Westen stonden ze bekend als ‘Acoctli’, hun Mexicaanse naam.

Tip: Verwijder de bladeren en knopjes die onder de vaasrand komen. Zo gaat alle energie naar de bloem.
dahlia

Palmblad

Familie: Arecaceae
Geen bloem, maar een prachtig palmblad! Met de chrysalidocarpus lutescens – beter bekend onder de naam vlinderpalm – waan je je in zonnige oorden met een cocktail in je hand. Van orgine groeit deze palm in Madagaskar, maar je zou er zomaar een in je bos tegen kunnen komen!

Tip: Zet bladeren en grassen als laatste in de vaas, aan de rand. Dit geeft een nonchalante look aan je bos.
palm-leaves

Onze collectie

Image Alternative Text

Instagram staat in bloei